02Pod hasłem „Zdrowie mam w głowie” uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w dniu dzisiejszym, w warsztatach edukacyjnych na temat zdrowego stylu życia i odżywiania. Podczas zajęć uczniowie poznali zasady zdrowego odżywiania, zdrowego komponowania posiłków - dostosowanego do trybu życia. Dietetyk zdradziła tajniki kulinarne, związane z odpowiednim łączeniem przypraw, ziół, dzięki któremu można przyspieszyć metabolizm, rozgrzać organizm w chłodne, zimowe dni.

wysportowany zdrowy

 

0216 listopada na całym świecie obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Tolerancji, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ 12 grudnia 1995 roku, z inicjatywy UNESCO. Liderzy Zdrowia z Publicznego Liceum nr IX w Opolu, postanowili w ramach tego dnia przeprowadzić warsztaty na temat „Tolerancji”, które odbyły się w dniu 19.11.2018r w klasach 1 oraz 2 Liceum.

Liderzy Zdrowia w LO IX

01W dniu dzisiejszym w Naszym Liceum obchodziliśmy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. W związku z tym Klub Szkolnych Liderów Zdrowia przygotował małą niespodziankę w postaci poczęstunku witaminowego „czerwone jabłka”, którym częstowaliśmy uczniów oraz nauczycieli Naszego Liceum - promując w ten sposób zdrowy styl odżywiania.
Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. „European Day of Healthy Food and Cooking”) został zainicjowany w 2007 roku przez Komisarza Unii Europejskiej i Euro- Toques- organizację zrzeszającą szefów kuchni. Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród najmłodszych (i nie tylko), dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków, informowanie o konsekwencjach złej diety.

1Pod hasłem „Zdrowie mam w głowie” społeczność naszej szkoły będzie uczestniczyć w warsztatach edukacyjnych na temat zdrowego stylu życia i odżywiania. W dniu 17.10.2018r nauczyciele jako pierwsi rozpoczęli cykl warsztatów odnoszących się tematyką do prawidłowego odczytywania informacji zawartych na etykietach produktów spożywczych. Poruszony został również temat układania właściwego bilansu spożywanych produktów oraz wartości odżywczych jakie zawierają produkty, które są zalecane w codziennym menu. Warsztaty poprowadziła dietetyk Aleksandra Goździewicz. Kolejne warsztaty odbędą się 29.10.2018r, 28.11.18r dla uczniów oraz 5.12.2018r dla rodziców. Serdecznie zapraszamy!

wysportowany zdrowy

ed zdr lo9

W naszym liceum w ramach realizowanego projektu „Subregion Środkowy Wysportowany i zdrowy”, Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Opolskiego, odbędą się warsztaty dla uczniów, rodziców i nauczycieli na temat zasad zdrowego odżywiania. Spotkania poprowadzi specjalista z poradni żywieniowo – dietetycznej „Bądź zdrów” z Opola.

wysportowany zdrowy

Terminy spotkań:

Nauczyciele: 17 października 2018 r. godz. 15:30

  • "Zdrowie jest w głowie" - zasady zdrowego żywienia.
  • "E - tam?" - Jak czytać etykiety produktów?

Uczniowie: wszystkie klasy po jednej godzinie lekcyjnej

  • 28 listopada 2018 r.
  • 29 listopada 2018 r.

• "Zdrowie jest w głowie" - zasady zdrowego żywienia.
• Ile cukru znajduje się w produktach?
• Czytanie etykiet.

Rodzice / Prawni opiekunowie: 5 grudnia 2018 r. godz. 16:45 – 17:30

• "Zdrowie jest w głowie" - zasady zdrowego żywienia.
• "E - tam?" - Jak czytać etykiety produktów?

 ZAPRASZAMY!